dissabte, 9 de gener del 2010

KON-TIKI


El dia de Nadal va morir Knut Haugland l'últim dels tripulants del rai Kon-Tiki, una de les grans aventures del segle XX.

L'aventura de la Kon-Tiki pretenia demostrar que les illes del pacífic havien estat colonitzades per via marítima pels aborígens sud-americans. Aquesta idea, avui dia totalment desestimada, va ser el pretext que va portar al conegut antropòleg Thor Heyerdahl, impulsor del projecte, a reunir una tripulació de sis persones que van partir el 28 d'abril de 1947 des de les costes del Perú rumb oest, i que finalment, després de 101 dies de navegació i de recórrer més de 8000 km a través d'un Oceà Pacífic desert van embarrancar a l’escull coral·lí de Raroia a la Polinèsia Francesa.

Fruit d'aquesta aventura Thor Heyerdahl va publicar el llibre La expedición de la Kon-Tiki un dels llibres de viatges més traduïts (66 idiomes) i més venuts a tot el món, editat al nostre país per l’editorial Joventut dins de la popular col·lecció de llibres de viatges amb el llom de color groc.

Menys conegudes, però, són les publicacions fetes pels altres tripulants. En aquest cas, em vull referir a la realitzada per Erik Hesselberg, un arquitecte noruec i bon dibuixant que es va embarcar com a meteoròleg de l'expedició i que va escriure o més aviat, va dibuixar, la seva particular visió d'aquest fantàstic periple. El seu llibre, titulat a l'edició francesa (la que jo tinc) com Les compagnons du Kon-Tiki i editat per Julliard el 1952 i en forma de quadern, és un diari escrit en primer persona i a mà, profusament il·lustrat i amb un toc humorístic, de les peripècies dels sis navegants des de que van sortir dels seus països fins a la tornada, mesos desprès.

Des d’aquí vull fer un petit homenatge a aquestes sis persones que tant m'han fet somiar amb les seves aventures.













4 comentaris:

  1. Molt bon llibre i millor aventura. És curiós, jo també (via llibre que tenia el meu pare) vaig sommiar amb aquesta aventura.

    ResponElimina
  2. Galderich, Avui m'he trobat un amic pel carrer i casualment m'ha parlat de la Kon-Tiki, que tenia un exemplar del llibre signat pel Thor Heyerdhal.

    ResponElimina
  3. No coneixia aquest Kon Tiki, jo tinc el de Heyerdhal i ja m'emociona, però aquest és fantàstic, en especial la portada no té desperdici. Gràcies pel post!

    ResponElimina
  4. Leblanski, veig que has aconseguit fugir de la neu.
    L'editorial Joventut també el va editar, però en un format molt petit, i crec que no surten totes les il·lustracions,
    L'altre dia vaig parlar amb un amic i em va dir que té un exemplar de la Kon-Tiki signat pel mateix Thor Heyerdhal.

    ResponElimina