dimecres, 7 de juliol del 2010

LA MARE DE DÉU I ELS DINOSAURES

Teòricament, Portugal és un país força religiós i potser és per això que ha estat triat per les divinitats cristianes per fer algunes de les aparicions més estel·lars i recents, la més coneguda sens dubte és la manifestació mariana de Fàtima l’any 1917.
Jo sempre he cregut que aquestes aparicions no són més que les interpretacions de fets naturals poc habituals i inexplicables en aquella època i que la gent atribuïa a senyals divines del cel.
Una aparició força desconeguda és la que va tenir lloc al Cabo Espichel i es tracta de la interpretació que es va fer d’unes marques força caracteristiques a l’anomenada Pedra da Mua, una gran placa calcàrea i pràcticament vertical que cau damunt de l’Oceà Atlàntic.


La Pedra da Mua és la placa calcàrea que es veu a la dreta de la imatge
si l'amplieu es poden veure les petgades


La Praia dos Lagosteiros al costat de la Pedra da Mua

La llegenda del 1410 es fonamenta en el somni de dos avis que van veure com la Verge, carregada a lloms d’una mula blanca, pujava per la paret fins dalt del Cap, deixant marcades unes nítides petjades a la paret.
A finals del segle XV i al punt exacte on la Mare de Déu va treure el cap d’entre les roques, es va construir l’Ermida da Memória, on es guardava una imatge de la Verge i que té el seu interior decorat amb rajoles que narren la llegenda.


Les petgades de la mula blanca


La Pedra da Mua i la ruta que va seguir la mula fins dalt del penya-segat on hi ha l'ermita


La Ermida da Memória


Les rajoles que expliquen la llegenda

El lloc va esdevenir en un punt de pelegrinatge i això va fer que  al segle XVII es contruís l’Igreja de Nossa Senhora do Cabo i una hospederia avui en desús, sens dubte desbancada per la fama de Fàtima.
És evident que quant es mira la Pedra da Mua el què es veu són unes petjades, però, poseu-vos en la pell d’aquells mortals de 1410 que miraven aquelles marques sobre la roca... qui o què les podia haver deixat? En aquell moment, la resposta no podia ser una altra que una mula grimpadora amb la Mare de Déu al damunt.
Però, que són en realitat aquestes marques? La resposta la tenim des de no fa massa: no són altra cosa que les icnítes deixades per diferents espècies de dinosaures fa més de 145 milions d’anys al final del període Juràssic.
En total es coneixen 38 pistes de sauròpodes (dinosaures quadrúpedes herbívors) i dues pistes de teròpodes (dinosauris bípeds carnívors) aquest conjunt de petjades va ser declarat Monument Natural l’any 1997.
Com veieu els avis no anaven mal encaminats, només que es van confondre d’animal.


L'esglesia de Nossa Senhora do Cabo


 Les cel·les del Santuari de Nossa Senhora do Cabo, avui dia tapiades

5 comentaris:

  1. La marededéu muntada en un dinosaure, sensacional!

    ResponElimina
  2. Allau, la ciència té explicacions per tot.

    ResponElimina
  3. Ja veig que s'ho vau passar d'allò més bé a Portugal, haw, haw!

    ResponElimina
  4. Leblansky, com diuen els Siniestro Total, Menos mal que nos queda Portugal.

    ResponElimina