dimarts, 6 de juliol del 2010

COLECÇÃO VAMPIRO

Arraconats a les prestatgeries de qualsevol llibreria de vell de Lisboa es poden trobar unes petites novel·les amb les portades il·lustrades de forma molt cridanera i que pertanyen a una col·lecció de nom força suggerent, la Colecção Vampiro.
Editada per Livros do Brasil, aquesta ha estat possiblement la col·lecció més important  de novel·la negra publicada a Portugal. En els seus inicis els llibres s’importaven del Brasil i les traduccions estaven fetes en brasiler, però degut al gran èxit que van tenir entre els lectors portugesos, l’edició de la col·lecció es va traslladar a Lisboa i les traduccions es van fer en portuguès europeu.
La col·lecció es va iniciar l’abril de 1947 i es va publicar mensualment i pràcticament sense interrupcions durant més de 50 anys, l’últim número aparegut va ser el 703 l’any 2008.
La col·lecció es va encarregar d’editar els grans clàssics de la literatura negra i així per les seves pàgines, van desfilar els grans personatges d’aquest estil literari com l’Hercules Poirot d’Agatha Christie o Maigret de George Simenon, però també van tenir cabuda els títols més pulps, com les aventures del Santo de Leslie Charteris o les novel·les de Sax Rohmer, podriem dir que la col·lecció era com una mena de barreja entre la Cua de Palla d’Edicions 62 i la Bibloteca Oro de l’Editorial Molino, però amb un disseny de les portades que l’acostarien més a l’estètica d’aquesta última.



8 comentaris:

  1. Ep, fantàstica (i mai tant ben dit) col·lecció!

    No en sabia res. Saps qui van ser els il·lustradors de les portades o són anònims?

    ResponElimina
  2. Galderich, Ha sigut una gran descoberta i mira que això d'arraconats és literalment cert, a tot arreu els tenien als prestatges més amagats i amuntegats.
    Els il·lustradors són totalment desconeguts per a mi, algunes potades estan signades o be s'indica l'autor a la primera pàgina d'altres són anònimes.

    ResponElimina
  3. Ciao Nora, grazie, era l'ultimo descobeta nel corso di un viaggio in Portogallo

    ResponElimina
  4. La veritat és que aquesta col·lecció és molt atractiva, tipogràfica i il· lustrativament. Però els anys han fet que acabés injustament arraconada en les llibreries de vell... La Colecção Vampiro no es mereix això!!!

    ResponElimina
  5. Quina descoberta! Llàstima que les portades no vagin signades, ni se'n pugui saber res dels il·lustradors. Per cert, el logo de la col·lecció tampoc té desperdici.

    ResponElimina
  6. Mari Carmen, llàstima que no vam trobar gaires, sinó ahuria omplert la casa fins dalt de Vampiros.

    ResponElimina
  7. Leblansky, buscant per internet he trobat portades d'aquesta col·lecció amb il·lustracions al·lucinants.
    Les tapes de les ultimes novel·les ja no portaven il·lustracions i només es mantenia el logo del Rat.penat.

    ResponElimina